Receptury pro gastronomii Receptury pro gastronomii

Svíčková s karlovarským knedlíkem

Receptura

Množství Výrobek
Maso: 1500 g hovězí zadní maso
100 g slanina
100 g tuk
200 g kořenová zelenina
100 g cibule
300 g Milram šlehačka 35%
pšeničná hladká mouka
sůl, divoké koření, cukr, citron, hořčice
Knedlíky: 680 g veka
600 g mléko
80 g vaječný žloutek
160 g vaječný bílek
110 g pšeničná hrubá mouka
15 g petrželová nať
20 g sůl

Příprava

Maso: Hovězí protkneme slaninou a osolíme. V hrnci rozehřejeme tuk, maso na tuku ze všech stran opečeme a poté vyjmeme z hrnce. Do hrnce vložíme očištěnou, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a koření a restujeme. Přidáme cibuli, na kolečka nakrájený citron a zbylou slaninu nakrájenou na kostičky a vše orestujeme. Na závěr přidáme lžíci horčice, zamícháme, vložíme maso a podlijeme. Pod poklicí dusíme do měkka. Během pečení (dušení) maso otáčíme, přeléváme šťávou a doléváme vodou. Maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme, šťávu zahustíme moukou a zvolna vaříme 20 min. Během varu přidáme šlehačku. Omáčku dochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou.

Knedlíky: Tvrdší veku nakrájíme na kostky, pokropíme částí mléka a necháme vsáknout. Žloutky rozšleháme se zbylým mlékem, osolíme, přidáme mouku a nasekanou petrželku. Bílek vyšleháme do sněhu. Do navlhčených kostek přidáme směs se žloutky, promícháme a poté zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Hotové těsto dáme na potravinářskou folii, stočíme do válečku a zvolna vaříme ve vodě nebo v páře 20 min.

Svíčková s karlovarským knedlíkem

Products

Vaječný bílek

Pasterovaný tekutý vaječný bílek, se stabilizovanou šlehatelností, určený především pro výrobu cukrářských výrobků.

Vaječný bílek

Pasterovaný tekutý vaječný bílek, se stabilizovanou šlehatelností, určený především pro výrobu cukrářských výrobků.