Cukrářské receptury
Makový dort s citronem

Receptura

Množství Jednotka Surovina
Těsto 280 g Jung Basis
165 g Pasterovaná vaječná melanž
140 g olej
110 g Maková náplň vařená
Náplň 1 150 g Frutafill citronový
Náplň 2 425 g Milram smetana 35%
85 g zakysané podmáslí
45 g Zeesan neutral
Dekorace 40 g čerstvý citron
70 g Paletta Neutral
30 g voda
mák

Příprava

    Technologický postup (na 1 dort):

    Všechny suroviny na těsto mícháme lyrou na 1. rychlostní stupeň šlehacího stroje po dobu 4 min. Hmotu dávkujeme do ráfku o průměru 24 cm. Pečeme při 170-190°C 35-45 min.

    Smetanu Milram vyšleháme do jogurtové konzistence. Podmáslí smícháme se Zeesanem a postupně do něj vmícháváme šlehačku. Palettu s vodou zahřejeme na 80°C, můžeme přidat malé množství žluté barvy.

    Seřízneme vrchní část korpusu a rozkrojíme v půlce. Polovinu korpusu vložíme do ráfku, na něj nastříkáme polovinu šlehačkové náplně a přiklopíme druhou částí korpusu. Povrch zatřeme Frutafillem a nastříkáme zbývající šlehačkovou náplň.

    Dekorujeme plátky citrónu a zalijeme připravenou
    Palettou.

Makový dort s citronem