Cukrářské receptury Cukrářské receptury

Perníkový dort s hruškami

Receptura

Množství Jednotka Výrobek
Hmota 305 g Perník (směs)
150 g voda
45 g olej slunečnicový
Křupavá vložka 80 g linecké sušenky
30 Debic Máslo tradiční
40 g Čokoláda Arabesque LAIT 34
30 g ořechy lískové
Ovocná náplň 300 g Fruitful Hruška
2 g skořice mletá
5 g plátková želatina
Ganáž 190 g Čokoláda Arabesque Blanc 29
440 g Milram smetana ke šlehání 35%
250 g Milram smetana ke šlehání 35%
15 g plátková želatina
15 g vanilková pasta
Poleva 80 g Paletta cold Neutral
2 g skořice mletá
Dekorace 80 g ořechy lískové

Příprava

Hmota: Všechny suroviny smícháme dohromady. Mícháme lyrou na rychlostní stupeň č. 2 po dobu 4 minut. Hmotu dávkujeme do dortového ráfku průměru 24 cm. Pečeme při 165 °C po dobu cca 30–35 minut dle typu pece. Necháme vychladit.

Křupavá vložka: Linecké sušenky rozdrtíme. Lískové oříšky lehce opražíme v troubě a nasekáme na drobné kousky. Čokoládu a máslo rozpustíme a smícháme s ostatními surovinami. Vytvoříme hmotu, kterou rozetřeme do ráfku o průměru 20 cm a dáme mrazit. 

Náplň: Želatinu necháme bobtnat ve vodě. Hruškovou náplň mírně nahřejeme, promícháme se skořicí a želatinou zbavenou přebytečné vody. Vzniklou hmotu rozetřeme do ráfku o průměru 20 cm a dáme mrazit.

Ganáž: Vanilková ganáž – Želatinu dáme bobtnat. Čokoládu dáme do vysoké nádoby. Šlehačku (440 g) spolu s vanilkou přivedeme k varu. Odstavíme z plotny a nalejeme na čokoládu, přidáme vymačkanou želatinu a rozmixujeme. Přidáme další šlehačku (250 g) znovu promícháme a dáme chladit do druhého dne. Poté vyšleháme do tuhé konzistence.

Poleva: Palettu cold smícháme se skořicí.

Dekorace: Lískové oříšky opražíme v troubě a meleme na drobno.

Kompletace: Do ráfku vyloženého folií vložíme upečený perníkový korpus. Sáčkem s hladkou trubičkou naneseme 1/3 ganáže a přiklopíme zmrazenou křupavou vložkou. Opět naneseme hladkou trubičkou 1/3 ganáže. Vložíme zmrzlou ovocnou náplň a naneseme poslední vrstvu ganáže. Dokonale uhladíme. Vyjmeme z ráfku a boky též uhladíme. Povrch dortu potřeme připravenou polevou a boky obsypeme lískovými oříšky.

Perníkový dort s hruškami