Perníkový dort s hruškami
Perníkový dort s hruškami
Receptura
| Množství | Jednotka | Výrobek | |
|---|---|---|---|
| Hmota | 305 | g | Perník (směs) |
| 150 | g | voda | |
| 45 | g | olej slunečnicový | |
| Křupavá vložka | 80 | g | linecké sušenky |
| 30 | Debic Máslo tradiční | ||
| 40 | g | Čokoláda Arabesque LAIT 34 | |
| 30 | g | ořechy lískové | |
| Ovocná náplň | 300 | g | Fruitful Hruška |
| 2 | g | skořice mletá | |
| 5 | g | plátková želatina | |
| Ganáž | 190 | g | Čokoláda Arabesque Blanc 29 |
| 440 | g | Milram smetana ke šlehání 35% | |
| 250 | g | Milram smetana ke šlehání 35% | |
| 15 | g | plátková želatina | |
| 15 | g | vanilková pasta | |
| Poleva | 80 | g | Paletta cold Neutral |
| 2 | g | skořice mletá | |
| Dekorace | 80 | g | ořechy lískové |
Příprava
Hmota: Všechny suroviny smícháme dohromady. Mícháme lyrou na rychlostní stupeň č. 2 po dobu 4 minut. Hmotu dávkujeme do dortového ráfku průměru 24 cm. Pečeme při 165 °C po dobu cca 30–35 minut dle typu pece. Necháme vychladit.
Křupavá vložka: Linecké sušenky rozdrtíme. Lískové oříšky lehce opražíme v troubě a nasekáme na drobné kousky. Čokoládu a máslo rozpustíme a smícháme s ostatními surovinami. Vytvoříme hmotu, kterou rozetřeme do ráfku o průměru 20 cm a dáme mrazit.
Náplň: Želatinu necháme bobtnat ve vodě. Hruškovou náplň mírně nahřejeme, promícháme se skořicí a želatinou zbavenou přebytečné vody. Vzniklou hmotu rozetřeme do ráfku o průměru 20 cm a dáme mrazit.
Ganáž: Vanilková ganáž – Želatinu dáme bobtnat. Čokoládu dáme do vysoké nádoby. Šlehačku (440 g) spolu s vanilkou přivedeme k varu. Odstavíme z plotny a nalejeme na čokoládu, přidáme vymačkanou želatinu a rozmixujeme. Přidáme další šlehačku (250 g) znovu promícháme a dáme chladit do druhého dne. Poté vyšleháme do tuhé konzistence.
Poleva: Palettu cold smícháme se skořicí.
Dekorace: Lískové oříšky opražíme v troubě a meleme na drobno.
Kompletace: Do ráfku vyloženého folií vložíme upečený perníkový korpus. Sáčkem s hladkou trubičkou naneseme 1/3 ganáže a přiklopíme zmrazenou křupavou vložkou. Opět naneseme hladkou trubičkou 1/3 ganáže. Vložíme zmrzlou ovocnou náplň a naneseme poslední vrstvu ganáže. Dokonale uhladíme. Vyjmeme z ráfku a boky též uhladíme. Povrch dortu potřeme připravenou polevou a boky obsypeme lískovými oříšky.