Cukrářské receptury
LIPA koule

Receptura

Množství Jednotka Surovina
Hmota 1 1000 g Brand 100
1500 g voda
Hmota 2 1000 g mouka pšeničná hladká T530
1000 g máslo
750 g cukr krystal
Náplň 300 g Topcream
900 g voda
900 g Panna cota
900 g Milram smetana ke šlehání 35%

Příprava

    Zamícháme Do čistého kotle šlehacího stroje nalijeme recepturní dávku vody a přidáme směs Brand 100. Suroviny mícháme lyrou 4 min. na 1. rychlostní stupeň šlehacího stroje, poté 7 min. na 2. rychlostní stupeň. Na plech pytlíkem nastříkáme 30g bochánky.

    Máslo utřeme s cukrem, přidáme mouku a zamícháme v těsto (těsto bude řidké), to dáme mezi dva pečicí papíry a válečkem roztáhneme na tloušťku cca 3mm. Takto připravené těsto dáme vychladit do lednice na cca 10 minut. Poté vykrojíme kolečko, které bude o trochu menší než bochánek z pálené hmoty a ten na něj položíme. Pečeme na 180°C s párou 20-25 minut, poté 20-25 minut bez páry.

    Krém: Do Topcreamu vlijeme za stálého míchání metlou celé množství vody (teplota cca 17°C). Hmotu vymícháme do hladka (cca 2 minuty) a necháme 10 minut odstát. Poté šleháme cca 11 minut. Milram vyšleháme na 50%, Panna Cottu s hotovým Topcreamem vyšleháme do hladké hmoty, poté přidáme částečně vyšlehaný Milram a vše spojíme v hladký krém. Krémem plníme upečené těsto.

LIPA koule